2009. március 16., hétfő

Dj vizsga

http://www.mixmag.hu/vip/lex-discjockey-dj-vizsga-alapelvek


"Hetek óta napirenden van, hogy Magyarországon is kell szabályozás a DJ-knek. A téma élharcosa, Jeszenszky Zsolt a DJ Szövetség elnöke, aki már az állami vezetőkkel tárgyal elképzeléseiről. Összeszedtünk pár alapelvet mi is, hátha tudunk segíteni egy kicsit.

Lex Discjockey

Le kell szögezzük, hogy az ötleteinket a legilletékesebbel szerettük volna egyeztetni, ám Jeszenszky Zsolt kezdeti lelkesedése a személyes interjú iránt hamar alábbhagyott (csak sejtjük, hogy meggondolta magát). Szerencsére az utóbbi időben volt szerencsénk néhány alkalommal meghallgatni vagy olvasni Jeszenszky Úr állaspontját, így interjú nélkül is nagyjából tudjuk már a főbb kérdéseinkre a választ. Ezen alkalmakkor az elnök többször is kijelentette, hogy biztosan lesz újra szabályozás, már csak a részleteket kell kidolgozni. Ezen felbuzdulva azt gondoltuk, hogy leteszünk az asztalra néhány alapelvet amiket mi fontosnak tartunk, ha már úgyis hamarosan megszületik a lex DiscJockey. Íme tehát a gondolataink arról, hogy milyen úton lenne értelme elindulni a DJ-k követelményrendszerének kidolgozásakor.
A DJ-vizsga

Először is vegyük komolyan magunkat. 2009-ben nem lehet egyetlen követelményrendszert alkalmazni az összes DJ-re. Nem szabad ugyanazt elvárni egy házibulikon alkalmanként zenélő DJ-től, mint attól a kollegától, aki több ezer ember előtt komoly összegeket zsebre téve dolgozik hétről hétre. Meg kell tehát különböztetni az amatőr (hobbi) és a profi (fizetésért hivatásszerűen dolgozó) DJ-ket. Első fontos dolog tehát, hogy olyan partin, ahol nem szednek belépőt, bárki játszhasson (hogy milyen hanghordozóról arról később). Ide tartozhat a baráti rendezésű házibulitól kezdve a kis költségvetésű mini-partikig bármi, hiszen feltételezhetően itt a gázsi nem jelenthet komoly összeget, az meg, hogy a delikvens DJ-t meghívja a szervező három energiaitalra, úgysem adóköteles juttatás. Ezzel ugyanakkor ösztönözhetőek lennének a szervezők arra is, hogy minél több rendezvényt lehessen belépőjegy megváltása nélkül látogatni.

"egy ilyen DJ-licensszel a zsebében már bármely klubban felléphetne egy lemezlovas"

A gyűjtőkategória a DJ-licensz lehetne. Nem szabad itt sem kiugróan komoly képzés utáni letehető vizsgára gondolni. Egyszerű alapdolgokból lehetne csak vizsgát tenni, mint például mi az a gain, miért piros és fehér az RCA-kábel, mik a mixelés alapelvei, hogy kell adózni, licenszfizetési szabályok, ilyesmik. Ehhez kell egy tanfolyamot szervezni, de ne legyen mindenkinek kötelező elvégezni, aki már gyakorolta a mixelést, ismeri és tisztában lehet ezekkel az alapfogalmakkal. Elképzeléseink szerint egy ilyen DJ-licensszel a zsebében már bármely klubban felléphetne egy lemezlovas. Lehetne szép kis plasztik fényképes DJ igazolványt gyártatni neki, amivel aztán lehet felvágni a haverok előtt, valamint a razziázó rendőrbácsinak vagy a fináncoknak is felmutatható.

Azonban ha már szabályozást készítünk, ne feledkezzünk el a szakma csúcsáról sem: lehessen mestervizsgát is tenni! Itt aztán kiélhetik magukat a szabályalkotók. Mehet a kötelező jellegű mesterképzés, komoly technikai, zenetörténeti, etikai meg közgazdasági oktatással. Természetesen úgy képzeljük, hogy az így megszerzett (hangsúlyozottan magas szintű tudás és vizsga) komoly előnyökkel és jogokkal járna (erről bővebben a továbbiakban). Hazánkban jó néhány DJ van, aki professzionálisan (mesterfokon) űzi a szakmát, bátran lehet rangot adni a szuperlicensznek is.

A DJ-kamara

Vagy nevezzük Lemezlovas Egyesületnek, végülis mindegy. Mint érdekképviseleti szakmai szervezet, teljes erőbedobással kell a DJ-licensszel rendelkező tagok számára kedvezményeket és előjogokat kiharcolni. Legyen egy éves tagdíj, de biztosítson annyi kedvezményt, amik miatt megéri ide tartozni. Mikre gondolunk? Harcoljon ki minél magasabb minimális órabért a licenszelt DJ-knek; jöjjön létre egy korszerű menedzsmenttel működő DJ-ügynökség, ami valóban kiközvetíti a DJ-ket; biztosítson lehetőséget a fiataloknak mixeik publikálására; szervezzen biztosítási lehetőséget a DJ-k felszerelésére vagy hanghordozóira (ez amúgy az angolszász országokban nagyon jól működik); nyújtson jogsegélyt; szervezzen szakmai konferenciákat, workshopokat. A kamara elnökét a tagok válasszák meg, az alapszabályban fektessék le, hogy mindenfajta zenei stílust és szubkultúrát képviseljen valaki az elnökségben. Persze ezekhez anyagi források is kellenek. A tagdíjakon túl át lehetne a kamarához csoportosítani a szórakozóhelyek által fizetett zeneszolgáltatási díjakat az Artisjustól (definiálni kell, hogy mi számít DJ-műsornak).

"az alapszabályban fektessék le, hogy mindenfajta zenei stílust és szubkultúrát képviseljen valaki"

Természetesen az erős szakmai kamarának felelős és független vezetésének kell lennie, akiket a kamarai tagok demokratikus úton választanak az elnökségbe bizonyos időközönként (lehetőleg úgy, hogy minden szubkultúra képviseltetve legyen). Ugyanez érvényes a licenszadó (vizsgáztató) testületre is, személyük legyen megkérdőjelezhetetlen.
Jogdíjak

Itt van a jelenlegi szabályozás legnagyobb ellentmondása. Míg a DJ Szövetség elnöke minden megnyilvánulásában a szájunkba rágja, hogy a zene nincs ingyen (ezzel amúgy 12 év felett ki az, aki nincs tisztában?) az éves átalánydíj megfizetése után annyi zenét "lophatunk" a filecserélő oldalakról, amennyit nem szégyellünk. A legszebb az egészben, hogy a MAHASZ ezeket a pénzeket a saját Dance Chartja alapján osztja szét az előadók között. Ezt a lehető leghamarabb meg kell szüntetni, ne lehessen akkor a letöltött zenéket sehogyse legalizálni. Rá kell szoktatni az embereket, hogy használják az online zeneáruházakat, az ott megvásárolt zenék árából biztosan részesül a zeneszerző, a MAHASZ sosem fogja tudni eljuttatni a világ összes előadójához a jogdíjakat. Az internet elterjedése előtti hőskorban a fiatal DJ-palánták az összespórolt zsebpénzüket fektették lemezvásárlásba, ha belegondolunk, ma sokkal olcsóbban, 3-400 Ft-ért juthatunk jogtiszta mp3-akhoz.

"az éves átalánydíj megfizetése után annyi zenét "lophatunk" a filecserélő oldalakról, amennyit nem szégyellünk"

Persze felmerülhet a kérdés, hogy akkor ezt a VPOP hogyan ellenőrzi egy razzia során. Szerintünk azonban nem mindenáron az ellenőrzéshez kell a szabályokat igazítani, annak érdekében meghozni ezeket, hogy a razzia gördülékeny legyen. Ha ragaszkodnak a razziákhoz, akkor biztosítsanak a DJ-szövetség részéről szakértőt hozzá. A büntetés pedig lehetne a DJ-licensz bevonása illetve meghatározott pénzbírság. Az mindenképpen túlzó, hogy a nem bizonyítható eredetű hanghordozók darabszáma alapján büntetnek. A zeneáruházak számláit, illetve az előadóktól kapott hozzájárulásokat a promókhoz egy dossziéban vagy egy borítékban tarthatná a jogkövető DJ.

Az is nonszensz, hogy míg a megvásárolt mp3-ak CD-re írása (nagyon helyesen) nem jogdíjköteles, addig a bakelit lemezek ilyen módon történő digitalizálása többszörözésnek számít az Artisjusnál. A kamara létrehozhatna egy tisztán hazai online zeneboltot non-profit jelleggel, ezzel is támogatva a magyar producerek bemutatkozását a közönség és a szakma előtt.
A jogdíjak kérdésében a laptop DJ-kkel lesz a legnehezebb dolguk a szabályalkotóknak, de ragaszkodni kell ahhoz, hogy bizonyos átalánydíjakkal ne lehessen kifehéríteni az illegális letöltéseket. Ha máshogy nem megy, akkor ezeknek a DJ-knek adjanak csak úgy licenszt, ha vállalják azt, hogy a fellépéseik után készítenek playlistet, amihez mellékelik a zenék eredetét igazoló dokumentumokat (e-számla, hozzájárulások a producerektől). Persze ez is bizalmi dolog, de működhet.

Lesz-e konszenzus?

Tudjuk, hogy ezek csak ötletek és nem is túl kidolgozottak (előfordulhat, hogy sokan bizonyos részeit hülyeségnek tartjátok), mégis talán érthetőek azok az irányelvek, amelyek szerintünk követendőek lennének a szabályozás kidolgozásakor (ha már tényleg eldöntött tény, hogy lesz szabályrendszer). Jeszenszky Zsolt vállán nagy a felelősség, hiszen az állami vezetőkhöz, minisztériumi államtitkárokhoz jár tárgyalni. Nagyon reméljük, hogy ezzel a néhány ötletünkkel tudunk segíteni neki is, ha már nincs olyan konkrét fórum és kommunikációs csatorna, ahol a DJ-szövetség gyűjti a javaslatokat a szakmától. Köszönjük a figyelmet!"

0 megjegyzés:

Látogatók